Klimakamp er Kvinnekamp
I Afrika er det småbøndene som er de mest sårbare for klimaendringene – og flesteparten av disse er kvinner.
Kvinnene står for 60-80% av lokal matproduksjon, og det er de som sliter mest når regnet uteblir eller flommen kommer. Legg til at kvinner ofte har manglende tilgang på land og i liten grad inkluderes i beslutningstaking, og det blir lett å forstå hvordan klimaendringene forsterker eksisterende forskjeller.
Kampen mot klimaendringene kan også styrke kvinners stilling. FN anslår at dersom kvinner hadde samme tilgang til land, teknologi, finansielle tjenester, utdanning og markeder som menn, ville antall sultne mennesker i verden blitt redusert med 100-150 millioner. Dersom kvinner inkluderes i klimaarbeidet og deres rettigheter styrkes, vil det få positive ringvirkninger for både kloden og lokalmiljøet.
I denne utstillingen møter du tre unge småbønder i Malawi som på samme tid kjemper en kvinnekamp og en klimakamp. Færre enn 1 av 10 jenter i Malawi fullfører ungdomsskolen, mange giftes bort tidlig, og kvinnelige småbønder står man ofte uten større nettverk eller sikkerhet.
Historiene til Janet, Catherine og Delia forteller oss noe om hvilke muligheter som finnes om beslutningstakere inkluderer et kvinneperspektiv i klimakampen – og et klimaperspektiv i kvinnekampen.
I Malawi merker særlig kvinnene klimaendringene på kroppen – men det er også de som gjør mest for å kjempe i mot.